Web Analytics Made Easy - Statcounter

احمد مسجد جامعی/عضو شورای شهر:  در ابتدا جواد فردانش زمین‌های جوادیه را به کارگران کشتارگاه تهران که متصل به همین اراضی است، در قطعات کوچک فروخت و نخستین ساختمان‌ها در همین دوره بنا شدند.
دولت مصدق، به دلیل کمبود مسکن در تهران، تصمیم گرفت تا اراضی نارمک و نازی‌آباد را برای خانه‌سازی در اختیار کارمندان خود قرار دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدا چهارصددستگاه نازی‌آباد برای کارکنان سیلو و کارگران کارخانه‌های اطراف ساخته شد. سپس براساس الگوی شهرسازی، اراضی نازی‌آباد به محله نوسازی تبدیل شد و کارمندان دولت در آن سکنی گزیدند. الگوی شهرسازی نارمک و نازی‌آباد از طرحی همسان پیروی می‌کنند. پس از مدتی نیز مجموعه هزاردستگاه نازی‌آباد به این مجموعه افزوده شد.
طرح تفصیلی در تحلیل شکل‌گیری منطقه ۱۶ به ۳ مرحله اشاره کرده است. مرحله نخست به ایجاد کارخانجات و شکل‌گیری تدریجی‌لایه‌های مسکونی در اطراف این کارخانجات مرتبط است. در این مرحله مراکز کار و فعالیت در حاشیه محور تاریخی فرهنگی تهران‌ـ شهرری (فداییان اسلام) شکل گرفت. این بخش‌های شهر نخستین‌لایه شکل‌گیری شهر در بیرون از حصار ناصری و محور شوش بود. بر اساس تحلیل طرح تفصیلی منطقه نخستین اشکال حاشیه‌نشینی متمرکز در جوادیه و به‌صورت غیرمتمرکز در کوره‌های آجرپزی در محله‌ها غار و باغ آذری مشاهده شد (طرح تفصیلی منطقه ۱۶، ۱۳۸۹).
در مرحله بعدی توسعه، ‌لایه‌های جدید مسکونی در بیرون‌لایه اول شکل گرفتند و مراکز کار و فعالیت در حاشیه محور فداییان اسلام رشد کردند. شکل‌گیری محله‌ها نازی‌آباد، خزانه و یاخچی‌آباد و علی‌آباد به این دوره مربوط است و مراکز کار و فعالیت نیز دوباره گسترش پیدا کردند. در عین حال بخش‌های شمالی منطقه با تغییر شکل عناصر قدیمی و ورود عناصر جدید (مانند احداث پایانه مسافربری) توسعه پیدا کردند و کوره‌ها به صنایع سنگبری تغییر کردند و در برخی موارد نیز به جای آن‌ها فضاهای سبز شکل گرفت (طرح تفصیلی منطقه ۱۶، ۱۳۸۹).


 امروزه نازی‌آباد از منظر شاخص‌های پایدار زندگی شهری، از بهترین محله‌های شهر تهران به‌شمار می‌آید. در این محله هنوز نسل‌های اول و دوم و سوم زندگی می‌کنند؛ درحالی‌که در دیگر محله‌ها تهران کمتر شاهد چنین پدیده‌ای هستیم. این محله به لحاظ سرمایه‌های انسانی نیز در وضع مطلوبی به سر می‌برد و بسیاری از شخصیت‌های سیاسی، فرهنگی، هنری، و ورزشی کشور روزگاری ساکن این محله بوده‌اند.
بعد از جوادیه و نازی‌آباد، نوبت به روستاهای دیگری چون علی‌آباد و یاخچی‌آباد و همچنین محدوده خزانه رسید که صاحبان آنها با تفکیک و قطعه‌بندی، این زمین‌ها را به تازه‌واردانی که عمدتاً بعد از اصلاحات ارضی به تهران کوچیده بودند، واگذار کردند. به این‌ترتیب محدوده منطقه شانزده، خیلی زود به حوزه‌ای شهری تبدیل شد. علی‌آباد متعلق به خاندان مجدالدوله بود و مالک اراضی خزانه نیز مهدی خزانه بود و خود وی این زمین‌ها را قطعه‌بندی کرد و به مهاجران و متقاضیان زمین فروخت.   امروزه بسیاری از کارخانه‌هایی که در سلطنت پهلوی اول برپا شده بودند، به حالت تعطیل یا نیمه‌تعطیل درآمده‌اند و به دلیل قرار گرفتن در محدوده شهری، فعالیت آنها میسر نیست. این کارخانجات و تأسیسات صنعتی که فضای شهری زیادی را نیز اشغال کرده‌اند، می‌توانند به مکان‌های فرهنگی و هنری و ورزشی تبدیل شوند؛ مانند کشتارگاه صنعتی تهران که تبدیل به فرهنگسرای بهمن شد و تأثیر مطلوبی بر وضعیت فرهنگی این منطقه و مناطق همجوار آن گذاشت. از جمله تالار نمایش این فرهنگسرا می‌تواند در بالندگی ذهن و اندیشه جوانان و نوجوانان مناطق اطراف کمک چشمگیری کند.   براساس سرشماری سال ۱۳۹۵، ۲۶۸ هزار نفر در این منطقه زندگی می‌کنند. این منطقه که با وسعتی برابر با ۵/۱۶ کیلومتر دارای شش ناحیه و نُه محله است، از شمال به خیابان شوش، از جنوب به بزرگراه آزادگان، از شرق به خیابان فداییان‌اسلام و ازغرب به خیابان بهمن‌یار محدود می‌شود.

مروری بر وضعیت منطقه ۱۶

تحلیل ساختار فضایی این منطقه بیانگر این نکته است که منطقه از یک بخش مسکونی در مرکز و مراکز کار و و خدمات و صنعت در اطراف تشکیل شده است. حضور فضاهای خدماتی و صنعتی به نوعی باعث شده است که بافت مسکونی این منطقه منزوی شده و نظارت اجتماعی بر آن پایین باشد. عبور بزرگراه بعثت بخشی ازلایه خدماتی و صنعتی را جدا کرده است و بخشی که در اطراف هسته مسکونی قرار گرفته است ممکن است در جریان ساخت‌وساز دچار تغییراتی شود. در داخل منطقه، با پیگیری سیاست‌های تجمیع، تراکم مسکونی بیشتر شده است و بر ریزدانگی بافت نیز افزوده شده است. این منطقه برخی از عناصر ساختاری استخوان‌بندی فضایی شهر تهران را در خود جا داده است و با قرارگیری در لبه این استخوان‌بندی در عمل از بسیاری از مواهب آن محروم مانده است و بسیاری از مسائل آن را در خود جا داده است. به‌عنوان مثال، قرارگیری ترمینال و راه‌آهن تبعات اجتماعی بسیاری برای این منطقه به همراه داشته است (طرح تفصیلی منطقه ۱۶، ۱۳۸۹).
بافت مسکونی مرکزی دارای مسائل بسیاری است. کمبودهای خدماتی و تراکم بالای مسکونی و جمعیتی و بافت ریزدانه و ناپایدار و مسائل اقتصادی و اجتماعی در این بافت دیده شده است. بررسی طرح تفصیلی بیانگر کمبود سرانه‌های خدماتی در بیشتر موارد است. منطقه ۱۶ در سرانه‌های فضای سبز، تفریحی، آموزشی، آموزش عالی، مذهبی، فرهنگی و درمانی دارای سرانه منفی و کمبود فضاست و تنها سرانه ورزشی آن مثبت است (طرح تفصیلی منطقه ۱۶، ۱۳۸۹).
از جمله مواردی که در چشم‌انداز طرح تفصیلی منطقه ۱۶ با توجه به موقعیت این منطقه نسبت به بازار بر آن تأکید شده است، ارتقا نقش عملکردی منطقه به یک مرکز شهری عمده درجنوب بازار تهران است. همچنین براساس طرح تفصیلی لازم است که‌شان سکونتی‌ـ اجتماعی منطقه و مدنیت آن به‌عنوان یک محیط شهری ارتقا پیدا کند. با توجه به کاربری‌های موجود در منطقه ۱۶ و موقعیت مکانی آن، در چشم‌انداز طرح تفصیلی این منطقه بر انسجام و یکپارچگی میان حوزه‌های فعالیتی و فیزیکی آن تأکید شده است. ایجادتعادلفضاییدرسطحمنطقه و همچنین پایدارسازی روند توسعه نسبت به تغییرات مقطعی و پرشتابی که در این منطقه صورت می‌گیرد، از عوامل حائز اهمیت در چشم‌انداز منطقه ۱۶ است (طرح تفصیلی منطقه ۱۶، ۱۳۸۹).
از مجموع ۹۰ برنامه تهرانگردی که از تاریخ ۱۹/۰۷/۱۳۹۲ تا ۲۰/۱۲/۱۳۹۵، در روزهای جمعه انجام شد (به‌استثنای کتاب‌گردی‌های روزهای پنجشنبه)، بازدید از منطقه شانزده دو برنامه کامل را دربرگرفت.

کد خبر 612680 برچسب‌ها سازمان سردخانه‌ها و کشتارگاه‌ها همشهری محله منطقه ۱۶

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: همشهری محله منطقه ۱۶ مراکز کار نازی آباد شکل گیری محله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۲۳۰۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان عملیات بازپیرایی بوستان شهری کوچه بیوک در یزد

مدیر منطقه یک شهرداری یزد گفت:  بازپیرایی بوستان درون محله ای کوچه بیوک واقع در جنب مسجد اعظم این محله با اعتباری بالغ بر ۳۵ میلیارد ریال و طی مدت ۱۰ ماه به پایان رسید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی شهرداری منطقه، علیرضا رسولی با بیان اینکه بازپیرایی بوستان کوچه بیوک با توجه به مراجعات و پیگیری‌های اهالی و فعالین اجتماعی این محله در دستور کار منطقه یک شهرداری قرار گرفت، اظهار کرد: برنامه بازپیرایی بوستان کوچه بیوک جنب مسجد اعظم این محله به عنوان یکی از بوستان‌های محله‌ای از محل اعتبارات عمرانی ۱۴۰۲ منطقه آغاز شد و خوشبختانه طی برنامه زمان بندی در مدت ۱۰ ماه به پایان رسید.

وی با اشاره به اینکه تا قبل از بازپیرایی این بوستان، این محل فقط به عنوان یک بوستان درختکاری شده مورد استفاده قرار می‌گرفت، گفت: در باز طراحی و بازپیرایی، موضوع استفاده بهینه از این بوستان، همچنین افزایش نشاط اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است.

مدیر منطقه یک شهرداری یزد، احداث سایت چمن مصنوعی با عنوان مینی فوتبال برای بازی‌های گل کوچک را از مهمترین اقدامات انجام شده در این بوستان برشمرد و افزود: خوشبختانه توانستیم پس از تأمین اعتبار، علاوه بر احداث این زمین چمن مصنوعی، اقداماتی نظیر تقویت روشنایی، تجهیز مبلمان، نصب وسایل بازی جدید، ایجاد جاده سلامت و نصب دستگاه‌های ورزشی انجام دهیم که همه این فعالیت‌ها منجر به رونق بیشتر این محل و افزایش شور و نشاط اجتماعی شده است.

رسولی با بیان اینکه با همکاری حوزه‌های عمرانی و خدماتی منطقه و با تکمیل روشنایی این بوستان، فاز اول بازپیرایی این پروژه پایان یافته است، اظهار امیدواری کرد: انشاالله در سال جاری، فاز دوم بازپیرایی این بوستان شامل اصلاح معابر باقیمانده و بقیه فعالیت‌ها و عملکردهای آن تکمیل خواهد شد و مورد استفاده بهینه همه همشهریان به ویژه اهالی محترم محله کوچه بیوک قرار خواهد گرفت.

کد خبر 751544

دیگر خبرها

  • تهران قدیم | پیرمردی که بازار تهران را بهم ریخت/ عکس
  • تهران قدیم | عکس‌هایی از امتحانات نهایی دختران در سال ۴۳
  • شناسایی سرمایه‌گذار اولیه‌ برای کارخانه فولاد ازنا
  • نخستین کارخانه فرآوری مس و طلا در سیستان و بلوچستان افتتاح می‌شود
  • خبر خوش برای لرستانی‌ها؛ مجوز سد معشوره صادر می‌شود‌
  • بازسازی صحنه درگیری مزاحمین نوامیس در محله نازی آباد (عکس)
  • خانه‌های منطقه ۲۲ تهران چند؟
  • پایان عملیات بازپیرایی بوستان شهری کوچه بیوک در یزد
  • اجرای سومین مرحله طرح «محله من محله زندگی» در رحیم‌آباد
  • نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود